Garbatka

Agapa "Moje miejsce w kościele"

Życie jest wieczną pielgrzymką, nieustannym szukaniem swojego miejsca na Ziemi...

W piątek  30.11.2018r. miało miejsce spotkanie młodych tzw. Agapa pod hasłem "Moje miejsce w Kościele". Poruszaliśmy na nim bardzo ważny i bliski nam temat wspólnoty. Zawiązanie wspólnoty rozpoczęliśmy od wspólnego tańca i śpiewu.

Świadectwa naszych kolegów i koleżanek, którzy w różny sposób angażują się w życie Kościoła miały na celu rozpalić w innych młodych chęć do współpracy z parafią. Z Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży byli to Magda, Oliwia i Tomek. Przedstawili  nam jak funkcjonuje KSM, jaki jest cel tego stowarzyszenia i opowiedzieli o swoich przeżyciach związanych ze służbą dla wspólnoty.

Następnie swoimi świadectwami dzieliły się z nami Angelika i Ewa z Novoscholi. Dwie młode scholanki, którym nie obca jest służba muzyczna Panu.

A jeśli chodzi o służbę... Dużo mieli do powiedzenia także Wojtek i Piotrek - ministranci! Pokazali nam, że formacja w Kościele ma wpływ na nasze życie codzienne oraz opowiedzieli co ich zachęciło do wstąpienia w krąg służby liturgicznej.

Ale słowa słowami... Przejdźmy do czynów. Po świadectwach nadszedł czas na nas. Mieliśmy swoje „5 minut” na wykazanie się... Czekała nas bowiem kilku minutowa rozmowa z drugim człowiekiem, czasem nawet z osobą, której w ogóle nie znamy. Co za wyzwanie! Facelook został pozytywnie przyjęty przez młodych ! Na koniec spotkania organizacja KSMu modliła się nad bierzmowanymi okrążając młodzież oraz śpiewając pieśni do Ducha Świętego. Wtedy naprawdę mogliśmy poczuć jedność z młodszymi od nas kolegami!

Nie zabrakło oczywiście Komunii Świętej i małego przyjęcia, bo w ten dzień również wypadały Andrzejki.  Agapa była dobrą alternatywną na spędzenie tego dnia, a młodzież chętnie gościła się w salce parafialnej.

Wspólnota Kościoła to wspólnota nas wszystkich... Każdy zostawia w niej ślad i każdy brak jest zauważany, zostawia nieodwracalne skutki...

Módlmy się o tą świadomość przynależności do wspólnoty i wzajemną odpowiedzialność dla wszystkich parafian!

Magda