Garbatka

Agapa "Grzech i jego wpływ na nasze życie". 29.01.2016

29 stycznia 2016 roku w naszym Kościele Parafialnym odbyła się Agapa o temacie przewodnim "Grzech i jego wpływ na nasze życie". Na spotkanie przybyła młodzież wraz ze swoimi rodzicami. Aby bardziej zagłębić się w tematykę wysłuchaliśmy konferencji księdza Łukasza na podstawie uzdrowienia paralityka. Mówiliśmy o tym, że grzech jest paraliżem i sprawia, że nie możemy zbliżać się do Boga. Ciężko jest nam podnieść się po popełnionym czynie. Boimy się, że Bóg za to co zrobiliśmy będzie chciał nas ukarać, ale przecież On jest źródłem miłości. W żaden sposób nie potępia nas, wręcz przeciwnie przychodzi do grzeszników w Spowiedzi Świętej i wyciąga do nich rękę, aby wyrwać ich z "bagna", do którego wpadli grzesząc. Dlatego też, aby odbudować naszą relację z Bogiem potrzebujemy sakramentu Spowiedzi Świętej.

Kolejnym ważnym momentem spotkania było błogosławieństwo rodzin. Gdy podchodziliśmy z rodzicami do Najświętszego Sakramentu za każdym razem stawiano nam pytanie : "Czy chcesz przyjąć Jezusa jako swojego jedynego Pana i Zbawiciela, nawet jeżeliby oznaczało to nieść krzyż?" Podczas błogosławieństwa mogliśmy przytulić Pana Jezusa do swojego serca i pobyć blisko Niego. W końcu przyszedł czas na Komunię Świętą. Każde przyjęcie Jezusa sprawia, że stajemy się gotowymi do głoszenia Jego słowa. Wspólnym śpiewem i modlitwą oddaliśmy cześć Bogu. Ta agapa daje nam dużo do myślenia: Dlaczego boimy się Spowiedzi Świętej? Czy chcemy, aby grzech oddalał nas od Boga? Czy jestem gotowy/a na przyjęcie Jezusa jako mojego jedynego Pana i Zbawiciela? Odpowiedź na te pytania pozostawiam Tobie drogi czytelniku.

Angelika Jezuita